NEW ENTRANCE + EXTENSION

Studio B.a.d where appointed in September 2019 to undertake a detailed feasibility study of Holly Cottage which sits in Meonstoke High street in the heart of the South Downs national park

The feasibility study was commissioned to review how the existing house is used by the family and how it might accommodate, the extended family members and how it responds to the garden and immediate landscape. The feasibility study is a strategic exercise in reviewing the key requirement’s of the family and the wider opportunities, to exploit the potential of the site and beautiful garden. Its also an opportunity to create greater flexibility within the the plan layout and its relationship to the garden and maximizing natural the long view looking East down the garden.

This feasibility study seeks to review the current strengths and conditions of the existing listed house and it might be re configured to enhance the relationship with a proposed new annex and its position within the existing context of the landscape.

Holly Cottage sits in the center of the High street in Meonstoke, which sits 12 miles to the South West of Winchester.

The design strategy has been to review and respond to the existing conditions, which currently exist within both the house and the landscape.

The challenge has been to look at a number of design ideas that can maximize these existing conditions and exploit the amazing potential for interaction with the garden and the house can have a greater relationship with this condition especially with the potential for a new annex building. Which could update the existing condition to exploit and update this part of the house and site.

A series of options have been carefully created, considered and presented, to look at the type of form, material and detailed composition of the various extensions. The response has been to the existing situation of the sensitive nature of the local vernacular. These options seek to address the excellent position the house holds, with regards to solar orientation. So the options have sought to maximize both the wonderful long views across the site whilst looking to harness the opportunities for a new stand alone annex and study / office space..

As well as the elevational treatments, being carefully considered, with the use of local brick and stained timber. There has been an element of exploiting and opening up the current floor plan condition around the kitchen, to open up views.

The various proposals at all levels, seek to engage with the garden, by looking to open up possibilities for the various spaces to exploit the mature surrounding landscape and its relationship to the house, annex, garage and office / study.

Practice : Studio: Bad

Time Scale: Nov 2019 – Ongoing

Budget: £250.000

Projects