NEW HOUSE IN FORMER QUARRY 

Fall Hill Quarry is a former industrial Quarry situated to the South-East of Ashover in North-East Derbyshire. Its a remarkable  irregular shaped area of former mineral working, extending in total to approx 1.9 Hectares. The site which is one part of a series of former quarries at Fallgate, has been worked   historically for limestone, lead and fluorspar. It is essentially a large circular shaped, steep sided deep hole   which is now part flooded. The waterlogged areas, which extend to about 0.25 hectare and in places, 10m  deep, are enclosed by vertical rock faces and part vegetated slopes.  

Studio B.a.d has undertook a detailed feasibility study for a potential new Paragraph 79 (55) house. Fall Hill is a unique opportunity to own and experience a stunning environment that has a rich industrial past. Lost crafts, industry and landscape can be re lived through this breath-taking site and house that has been proposed here.  

The house that has been conceived here is one that is low energy & innovative in its design approach, which promotes the best in architecture, engineering & cutting edge construction. The Aim here has been to deliver a truly amazing experience that engages with its local context, with a view of the past and stunning location.  

The importance here has been one of respecting & enhancing the built environment as it has an enormous part to play in our heritage and future!  

Fall Hill Is a place to escape & contemplate what is important about life in the 21 century. A place to switch off from the digital world and immerse ones self in the Derbyshire landscape and its rich industrial Heritage.  

The fundamental purpose has been to create something that will stand out from the crowd in the in the Uk.By placing Innovative design & sustainability at the heart of this site the overriding vision has been to deliver something quite unique.  

Practice : Studio: Bad

Time Scale: Dec 2018 – Ongoing

Budget: £750.000

Projects